Πέτρος Κουμπιός

Μπουζούκι-Λαούτο
Brief info

Απόφοιτος του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΑΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ με ειδίκευση στο Λαούτο, με υποτροφία και βραβείο για τις ακαδημαϊκές επιδώσεις. Απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Frederick University Of Cyprus, Med in Special Education (Ειδική Εκπαίδευση). Απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Πειραιά, της Μουσικής Σχολής (ωδείο) Αλύπιος με την απόκτηση του πτυχίου ειδικού Αρμονίας και του διπλώματος στο μπουζούκι. Επίσης, έχω παρακολουθήσει σειρά μαθημάτων με τον δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Θανάση Βασιλά.
Επιπλέον, έχω ολοκληρώσει επιμορφωτικά 9μηνα σεμινάρια στην Παιδοψυχολογία (ΠΑΔΑ) και στην Διαπολιτισμική εκπαίδευση (πανεπιστήμιο Πάντειος). Συμμετείχα ως εισηγητής στις εργασίες του 2ου Πανελλήνιου συνεδρίου με θέμα: « Το εκπαιδευτικό παιχνίδι και η τέχνη στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό», με τίτλο εισήγησης: «Η πρόβλεψη της συστηματικής διδασκαλίας του αστικού λαϊκού τραγουδιού στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών των Μουσικών Σχολείων» (Οκτώβριος 2021). Καθώς επίσης και ως εισηγητής, στις εργασίες του 4oυ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ Ελλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΩΝ, ΑΡΧΕΙΩΝ & ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ, με τίτλο εισήγησης: «Προτάσεις διδακτικής αξιοποίησης του οπτικοακουστικού υλικού για το αστικό λαϊκό τραγούδι στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση» (Δεκέμβριος 2021).
Από το 2007 μέχρι σήμερα, έχω συμμετάσχει σε διάφορες λαϊκές και παραδοσιακές ορχήστρες, παίζοντας μπουζούκι, λαούτο (στεριανό-πολίτικο), τζουρά, σε συναυλίες, κέντρα ψυχαγωγίας και μουσικές σκηνές, καθώς και σε ηχογραφήσεις για μουσικοπαιδαγωγικά βιβλία παίζοντας μπουζούκι, λαούτο και ταμπουρά. Το 2011, συμμετείχα με παραδοσιακό σύνολο, σε πανευρωπαϊκό φεστιβάλ νέων στην Ουγγαρία, στο Volt festival ως ελληνική εκπροσώπηση. Από το 2014 διδάσκω μπουζούκι τετράχορδο-τρίχορδο, λαούτο στεριανό-νησιώτικο, τζουρά, ταμπουρά-σάζι και πολίτικο λαούτο (λάφτα) καθώς και θεωρία της λαϊκής μουσικής.
Την σχολική χρονιά 2020-21, υπήρξα καθηγητής λαούτου στο Μουσικό σχολείο Πρέβεζας, όπου συνέθεσα και ενορχήστρωσα το τραγούδι «Λόρδος Βύρωνας», το οποίο εκτελέστηκε από παραδοσιακή ορχήστρα και χορωδία μαθητών του σχολείου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην τελετή βράβευσης του Υπουργείου Παιδείας με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση. Την σχολική χρονιά 2021-22 υπήρξα αναπληρωτής καθηγητής λαούτου στεριανού και πολίτικου στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης. Την σχολική χρονιά 2022-23 αναπληρωτής καθηγητής λαούτου στο Μουσικό σχολείο Αλίμου.
Τέλος, συμμετέχω, ως εκτελεστής μπουζουκιού και λαούτου καθώς και ως δημιουργός δύο πρωτότυπων μουσικών συνθέσεων, στη μουσικοθεατρική παράσταση «Camp 22» για έφηβους και ενήλικες με την θεατρική ομάδα Artika, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων της Μικρασιατικής καταστροφής.

Ωδείο Έμπνευση Αθήνας © 2023.