ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ BODY PERCUSSION για εφήβους και ενήλικες, με ή χωρίς γνώσεις μουσικής
Βιωματικό εργαστήριο τεσσάρων συναντήσεων – προβών. Μια μουσική εμπειρία, κατά την οποία μέσω της τεχνικής του body percussion και του τραγουδιού οι συμμετέχοντες, σε ομάδες, έρχονται σε επαφή με την διαδικασία δημιουργίας και εκτέλεσης μουσικής ακονίζοντας την μουσική τους ακρίβεια τόσο στην ακρόαση όσο και στην εκτέλεση. Ταυτόχρονα κατά την διάρκεια της διαδικασίας, αναπτύσσονται ο σωματικός έλεγχος, η συγκέντρωση, η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η αυτοπεποίθηση και η αίσθηση της κοινότητας. Ως εκπαιδευτική πρακτική συμπεριλαμβάνει την ακρόαση, την μίμηση, την συμμετοχική μάθηση, την εξάσκηση και τηνεπανάληψη.
Μέσα από την διαδικασία, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με την δημιουργία ενός καλλιτεχνικού project, απο την αφηρημένη ιδέα έως την υλοποίηση και την παρουσίασή του. Παίρνοντας μέρος σε όλη την διάρκεια ως μέλη ενός μουσικού ensemble, συμμετέχουν στα βήματα βλέποντας από πρώτο χέρι τα υλικά από τα οποία αποτελείται μια παράσταση.
Body percussion music
(Μουσική Σωματικών Κρουστών)
Κύκλος βιωματικών ομαδικών εργαστηρίων με τριπλό προσανατολισμό: Καλλιτεχνικό – εκπαιδευτικό – θεραπευτικό. Σε όρους ομάδας, εξερευνάται η γκάμα των ήχων που μπορεί να δημιουργήσει το ανθρώπινο σώμα και οι δυνατότητες των ήχων αυτών για την παραγωγή μουσικής και ηχοτοπίων. Χτυπήματα των ποδιών στο έδαφος, παλαμάκια, κροτάλισμα των δακτύλων, εισπνοές/εκπνοές ταυτόχρονα με φωνητικούς ήχους και τραγούδι, είναι ενδεικτικά η παλέτα του Body Percussion Music.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευχάριστη, παιγνιώδη και απελευθερωτική διαδικασία κατα την οποία, μέσω βιωματικών ομαδικών ασκήσεων, χρησιμοποιώντας την οργανωμένη αφήγηση λόγου, τον ρυθμό και το τραγούδι, οι συμμετέχοντες εξερευνούν την δημιουργικότητά τους ενώ έρχονται σε επαφή με την τέχνη του οργανωμένου ήχου, παίζοντας μουσικά έργα, αποκλειστικά με την χρήση των ήχων του σώματος.
Τι μαθαίνω
Η διαδικασία του Body Percussion Music, αναπτύσσει την κιναισθησία και τον σωματικό έλεγχο, τη συγκέντρωση και την εγρήγορση. Ταυτόχρονα, αποκαλύπτει την αίσθηση της κοινότητας αλλά και της δύναμης του ατόμου μέσα σε αυτήν. Η συνεργασία, η συγκέντρωση, η αυτοπεποίθηση, η κριτική σκέψη, η μνήμη, η ενσυναίσθηση, η αυτοπαρατήρηση, είναι κάποιες ακόμη από τις ανθρώπινες ποιότητες που μπαίνουν σε κίνηση. Ταυτόχρονα, η μουσική αίσθηση και η ανάγνωση – εκτέλεση παρτιτούρας σμιλεύονται και εξετάζονται in real time κατά τα εργαστήρια.
Πώς γίνεται
Τα εργαστήρια ξεκινούν με ελαφρύ σωματικό ζέσταμα και απλές ηχητικές ασκήσεις πριν οδηγηθούν στο κύριο κορμό τους. Εξετάζεται η οργανωμένη ανάγνωση κειμένου (παραμύθι-ομαδική αφήγηση) στην οποία παρεμβάλλονται μουσικά επεισόδια. Τελικά δημιουργείται μια αυτοτελής αφηγηματική ροή που προσομοιάζει την διαδικασία της παράστασης: οργάνωση υλικού – πρόβες – παράσταση.
Μέσω απλών ρυθμικών ασκήσεων σε ομάδες, οι συμμετέχοντες εδραιώνουν έναν κοινό μουσικό κώδικα επικοινωνίας και έρχονται σε επαφή με τα βασικά εργαλεία του body music:
Παλμός – Ρυθμός: Εξερευνούμε πώς οι ήχοι επαναλαμβάνονται, αποκτούν περιοδικότητα και δημιουργούν μοτίβα.
Ένταση: Ελέγχουμε την δύναμη που χρησιμοποιούμε ώστε να διαμορφώνουμε την ένταση του ήχου.
Ηχόχρωμα – Μέγεθος: Μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τις ποιότητες και τις διάρκειες των ήχων.
Μελωδία – Συνήχηση: Τραγουδώντας σε ομάδες παρατηρούμε την χρήση της φωνής, την σημασία της αναπνοής και της μνήμης. Με δίφωνες και τρίφωνες εκδοχές γνωστών τραγουδιών, ερχόμαστε σε επαφή με την παραγωγή συνηχήσεων και την χορωδιακή λογική.
Σώμα – Χώρος: Εξασκούμε τους τρόπους που ηχεί το σώμα και η φωνή σε διαφορετικούς χώρους, χωρικούς σχηματισμούς και κινητικές φόρμες.
Σύμβολα – Αποκωδικοποίηση: Η πρακτική πλευρά του εργαστηρίου, συνοδεύεται από επεξηγηματικές σημειώσεις, κείμενα και σύντομες παρτιτούρες που εξετάζονται. Μέσω της πρακτικής διαδικασίας, επιτυγχάνεται η αποκωδικοποίηση των μουσικών συμβόλων και της ανάγνωσης παρτιτούρας.
Ποιούς αφορά
Ο κύκλος σεμιναρίων απευθύνεται σε παιδιά από 9 ετών, σε εφήβους και ενήλικες. Σπουδαστές ωδείων, νέοι ή έμπειροι μουσικοί θα εμβαθύνουν περισσότερο στην μουσική, βιώνοντάς την από νέα σκοπιά. Ταυτόχρονα λόγω της ομαδικής πρακτικής, δεν προϋποθέτει κάποια προηγούμενη εμπειρία στους τομείς της μουσικής ή της μουσικοκινητικής, ενώ μέρος της πρόθεσης είναι η ενθάρρυνση στην μουσική και η σύμπραξη ανθρώπων με διαφορετικά ιστορικά και ηλικιακές βαθμίδες. Εκπαιδευτικοί, νηπιαγωγοί, χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, performers, ή άτομα από οποιοδήποτε χώρο με ενδιαφέρον για τον ήχο, τον ρυθμό και το σώμα, μπορούν να συμμετέχουν.
Πόσο διαρκεί
Ο κύκλος του σεμιναρίου body music, περιλαμβάνει τέσσερις εργαστηριακές συναντήσεις διάρκειας 2 ωρών. Η κάθε συνάντηση αποτελείται από εισαγωγικό ζέσταμα και συζήτηση, πρακτική των εργαλείων του σεμιναρίου, διάλειμμα, εξάσκηση και τέλος, συζήτηση εντυπώσεων και ανατροφοδότηση.
Και μετά τι
Μετά την λήξη των εργαστηριακών συναντήσεων και βάσει των αποτελεσμάτων τους, προβλέπεται η παρουσίαση στο κοινό της εργασίας που έγινε, εν είδει μικρής παράστασης.
Θα δοθεί σύντομο ερωτηματολόγιο σχετικά με την εμπειρία συμμετοχής στο σεμινάριο.
Επίσης, θα δοθεί η ευκαιρία σε όσους συμμετέχοντες το επιθυμούν, να δηλώσουν συμμετοχή για την ένταξή τους στις επερχόμενες πρωτότυπες παραστάσεις του εισηγητή.
Tι θα χρειαστώ
- Άνετα παπούτσια και ρούχα μιάς και μέρος του βιωματικού σεμιναρίου αποτελεί η ελαφρά σωματική δραστηριότητα.
- Μολύβι ή στυλό για τις σύντομες σημειώσεις που θα χρειαστούν.
- Νεράκι για ξεκούραστη άρθρωση λόγου.
- Στην πρώτη συνάντηση, θα συζητήσουμε για την διαθεσιμότητα μουσικών οργάνων και αν υπάρχει η θέληση κάποιος να συμμετέχει και ως οργανοπαίχτης.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Ωδείο Έμπνευση (Θεσσαλονίκης 151, ΗΛ. Σταθμός Πετραλώνων).
Πληροφορίες στο τηλ. 211 1834444
Περιορισμένος Αριθμός Συμμετοχών. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κόστος συμμετοχής:
Ενεργοί Συμμετέχοντες 80€
Διάρκεια σεμιναρίου: Σάββατο & Κυριακή, 10-11 & 17-18 Φεβρουαρίου, 18:30-20:30
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΑΒΕΤΗΣ – ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Γιώργος Κασαβέτης γεννήθηκε το 1987 στο Μόντρεαλ του Καναδά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση της σύνθεσης μουσικής, πτυχιούχος αρμονίας, και μεταπτυχιακός φοιτητής στο ΠΜΣ του ΕΚΠΑ “Μουσική Εκπαίδευση σε Τυπικά και Άτυπα Περιβάλλοντα”. Είναι συνθέτης, ενορχηστρωτής, performer μουσικής και εκπαιδευτικός. Απο το 2005 έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε πάνω απο 40 μουσικά σύνολα σαν κρουστός, drummer, body percussionist και χορωδός. Είναι ενεργός συνθέτης μουσικής για θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, μουσικά βιβλία και έχει εκτενή παρουσία στη ενορχήστρωση και εκτέλεση μουσικής, στο πλαίσιο συναυλιών και ηχογραφήσεων. Έχει εμφανιστεί στην Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το Gazarte, τον Σταυρό του Νότου κ.α. Έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως η Ηρώ, η Δήμητρα Τρυπάνη, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, η Μαρίζα Ρίζου κ.α. Παίζει πιάνο και έγχορδα (ούτι, cumbus saz, κιθάρα) ασχολείται με το σύστημα του τούρκικου μακάμ, ενώ διδάσκει κρουστά, drums, θεωρία και αρμονία της μουσικής.
Σαν τη Μεγάλη Πασχαλιά | Γιώργος Κασαβέτης feat. String Theory Quartet
Κεχαγιάς Λήμνου | Γιώργος Κασαβέτης
Δήμητρα Τρυπάνη “ΑΜΙΛΗΤΗ” (Στο χώμα βαθιά) – Dimitra Trypani “AMILITI” (Deep in the earth)