Βυζαντινή Μουσική
Brief info

O Παντελής Ζαφείρης γεννήθηκε στο Αγρίνιο και είναι απόφοιτος του Μουσικού Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας. Συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα όπου αποφοίτησε με βαθμό Άριστα στην κατεύθυνση "Μουσικές Επιστήμες" στους τομείς της Εθνομουσικολογίας, Μουσικής Παιδαγωγικής και Βυζαντινής Μουσικολογίας ενώ παρακολούθησε και τα υποχρεωτικά μαθήματα της κατεύθυνσης Μουσικής Σύνθεσης. Είναι διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής από την σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών με καθηγητή τον Δημήτριο Γαλάνη.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 εισήχθη και παρακολούθησε τα μαθήματα στο μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του Centre for Advanced Studies in Music (ΜΙΑΜ) στο Istanbul Technical University στην Κωνσταντινούπολη όπου αποφοίτησε ως αριστούχος με ειδίκευση στον τομέα της Εθνομουσικολογίας με καθηγητές την Sehvar Besiroglu και τον Robert Reigle.

Τον Νοέμβριο του 2015 ανακηρύχθηκε Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αχιλλέα Χαλδαιάκη ενώ παράλληλα παρακολουθεί τα μαθήματα του μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών στο τομέα "Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία" του Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Έχει συμμετάσχει με άρθρα και εισηγήσεις του σε διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς έχει επιμεληθεί τις πρώτες εκδόσεις της Θεολογικής Σχολής Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη. Κορυφαία στιγμή θεωρείται η επιμέλεια, έρευνα και συγγραφή των κειμένων του διπλού ψηφιακού δίσκου "Φωνές της Χάλκης" όπου περικλείονται και ψαλτικές ηχογραφήσεις της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ως Ιεροψάλτης διακόνησε σε ναούς της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ για μια εξαετία διακόνησε ως Άρχων Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου στην πλατεία Ταξείμ της Κωνσταντινούπολης (2010-2016). Επίσης, έχει συμμετάσχει ως μέλος της χορωδίας του Συλλόγου Μουσικοφίλων Πέραν και άλλων βυζαντινών χορωδιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό με κορυφαία την συμμετοχή του ως χοράρχης βυζαντινού ψαλτικού χορού στην Αγία Ειρήνη της Κωνσταντινούπολης τον Μάιο του 2012 και σε κύκλο συναυλιών στην Γερμανία τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Τέλος, από το 2016 είναι διευθυντής και καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου κ΄ Αγίου Ευστρατίου ενώ από το 2017 είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Ιεροψαλτών Λήμνου.